Marc Aureliu - citate celebre

Inspiratie
 
Sunteti in: Citate » Marc Aureliu

Citate de Marc Aureliu

 
 

Dacă ai perspicacitate dă-o la lumină în raţionamente inteligente.

 

postat in Gândire
 
 

Oamenii sunt aici pe pământ spre binele semenilor lor. Deci ori învaţă-i, ori rabdă-i.

 

postat in Om
 
 

Cercetează structura lucrurilor din lume şi învaţă a deosebi în ele materia, forţa activă şi scopul lor.

 

postat in Gândire
 
 

Observă fiecare obiect ce este ca întreg, după materia sa, în ce priveşte forţa sa activă, şi fă din tot sufletul numai fapte drepte şi spune numai adevărul. Aceasta-i baza fericirii în viaţă. Înşirând astfel bine de bine, fără să laşi nici un interval gol, care poate fi urmarea unei asemenea atitudini, decât bucuria unei vieţi voioase.

 

postat in Fericire
 
 

Nimeni n-a ajuns nenorocit vreodată, numai pentru că nu s-a preocupat de ceea ce se petrece în sufletul altuia; însă aceia care nu ascultă cu luare-aminte de mişcările sufletului lor propriu, ajung în mod necesar în nenorocire.

 

postat in Om
 
 

Pentru ce te laşi distrat de lucrurile din afară? Găseşte-ţi timp să înveţi ceva bun şi încetează a te lăsa învârtit ca un vârtej. Fereşte-te şi de o altă rătăcire, căci tot o nebunie este a-ţi îngreuia viaţa cu acţiuni fără scop; trebuie să avem un ţel, spre care să se îndrepteze toate dorinţele noastre, toate gândurile noastre.

 

postat in Motivaţionale
 
 

Spuneţi în ora de dimineaţă: astăzi o să mă întâlnesc cu un om nechibzuit, nerecunoscător, neruşinat, viclean, invidios, nesociabil. Toate defectele acestea sunt urmările neştiinţei oamenilor cu privire la bine şi la rău. Eu însă am recunoscut clar că binele din firea sa este frumos, şi răul este urât, că omul care păcătuieşte contra mea, în realitate îmi este înrudit, nu doar că am fi din acelaşi sânge şi origine, ci fiindcă suntem deopotrivă părtaşi la raţiune, la menirea divină.

 

postat in Om
 
 

Nu te gândi la posesiunea necesară a lucrurilor ce-ţi lipsesc, ci din contră la acelea pe care le ai acum şi alege-ţi, printre bunurile existente, pe cele mai preţioase şi adu-ţi aminte ce osteneli ai îndura ca să le dobândeşti, dacă nu le-ai avea. Totuşi, fereşte-te totodată ca nu cumva, din cauza plăcerii lor, să te deprinzi a le exagera valoarea.

 

postat in Atitudine
 
 

Cât de uşor este să alungi de la tine şi să înăbuşeşti orice idee supărătoare sau necuvenită, şi să revii iarăşi degrabă la linistea deplină a sufletului.

 

postat in Gândire
 
 

Nu pe imaginaţiune, ci pe actele sale se întemeiază fericirea şi nefericirea unei fiinţe înzestrate cu minte şi cu sociabilitate, după cum vicul, ori vrednicia sa se sprijinesc nu pe o stare pasivă, ci pe fapte.

 

postat in Acţiune
Pagina:
 
.
   
NetFlash.ro la indemana ta!